Szvámi Adzsaja

Swami Ajaya
Swami Ajaya
Szvámi Adzsaja a “Jóga és Pszichoterápia” című könyv egyik szerzője.

Nemcsak beavatott jógamester, hanem 40 éves klinikai és terápiás tapasztalattal rendelkező pszichológus is. Doktoriját a kaliforniai Berkeley University-n szerezte, majd a University of Wisconsin Pszichiátriai Tanszékén illetve a Himalája Tradíciónál dolgozott. Olyan tekintélyektől sajátíthatta el személyesen terápiás tudását, mint Carl Whitaker, Ron Kurtz (Hakomi terápia), Arnold Mindell, vagy David Grove.

Beavatását a Himalájai Tradícióba 1973-ban kapta Swami Ramától, Rishikeshben. A beavatás a Gangesz partján történt, Shivaratri idején, egy szent napon. Több évet töltött Indiában tanulással, jóga tanítással, meditációval, számos könyvet írt és szerkesztett, amelyek a nyugati és keleti megközelítést ötvözik a teljes ember gyógyításáért.

Dr. Adzsaja tanulmányozza azt is, a pszichedelikus szerek hogyan segíthetnek a test és lélek diszfunkcionális működésmódjainak feloldásában, hogyan tudják kiegészíteni a pszichoterápiás módszereket a kisbetűs szelffel való azonosulás elengedésében, egy új tudatosságra való nyitásban.

Szvámi Adzsaja, a "Jóga és Pszichoterápia" egyik szerzője
Szvámi Adzsaja, a “Jóga és Pszichoterápia” egyik szerzője

Szvámi Adzsaja Magyarországon

A Szvámi 2014-es márciusi és áprilisi programja itt érhető el: https://jogapszichologia.hu/szvami-2014/

A Szvámi 2013 szeptemberi, magyarországi programjairól itt olvashatsz bővebben: Beszámoló Swami Ajaya magyar programjairól

Ebben a videóban Szvámi Adzsaja a New Yorki Állami Egyetemen a csakrák és a nyugati pszichológia összefüggéseiről beszél: Swami Ajaya videó

Swami Ajaya könyvei

Eddig könyvei közül egy, a Jóga és Pszichoterápia jelent meg magyarul. Néhány fontosabb írásának ismertetése:

Jóga és Pszichoterápia: A tudat evolúciója

Jóga és Pszichoterápia - Swami Rama, Swami Ajaya, Rudolph Ballentine
Jóga és Pszichoterápia – Swami Rama, Swami Ajaya, Rudolph Ballentine

Szvámi Ráma azt a missziót kapta feladatul mesterétől, hogy teremtsen hidat kelet és nyugat, a spiritualitás és a tudomány között. Ez a mű e misszió egyik állomása, melyben a rádzsa jóga nyolc szintjén keresztül boncolgatja az emberi lét kereteit, működési módjait, és kapcsolódását környezetéhez. A kétféle megközelítés összevetése izgalmas kaland mind a szakemberek, mind a nagyközönség számára.

Témái: A test és a hatha jóga; A légzés és energia, Az elme, az intellektus és a tudatosság; Az alvás titkai; A pszichózistól a miszticizmusig; A tudat hét központja

Élet a Himalája mestereivel

Élet a Himalája mestereivel
Élet a Himalája mestereivel

Jóllehet ennek a könyvnek hivatalosan Szvámi Ráma a szerzője, Ajaya keze munkája is tetten érhető a dologban 😀

Szvámi Ráma a 20. század egyik legnagyobb szellemi tanítója volt. Mesterei biztatására érkezett Amerikába, hogy népszerűsítse a jóga bölcsességeit. Itt találkozott Szvámi Adzsajával, aki egy vele készült interjúban így mesél erről: “Swami Rama arra biztatott, hogy alapítsak meditációs központot a városban, ahol akkoriban éltem. Gyakran jött hozzám látogatóba, és tartott workshopokat az érdeklődő hallgatóknak. Minden ilyen alkalommal nálam szállt meg hétvégén, és éjjelente tanított. Rendszeresen hajnal 3-4-ig beszélgettünk. Hihetetlenül szerencsésnek éreztem magam, hogy ennyi figyelmet kapok. Az együtt töltött idő alatt sztorikat mesélt gyermekkoráról, arról, hogy milyen volt a saját gurujával, és más spirituális mesterekkel. Magnóra vettem ezeket a roppant izgalmas beszámolókat, amelyek később egy könyvvé álltak össze: Élet a Himalája mestereivel lett a címe. Őt tekintem a spirituális apámnak, és úgy éreztem, benne találtam meg azt a vezetőt, akit egész életemben vártam. Később ő avatott szvámivá a Gangesz partján.”

Bővebb információ és letöltés: Élet a Himalája mestereivel

Jóga Pszichológia: Gyakorlati meditációs útmutató

Jóga pszichológiaEgy könnyen érthető, világos útmutatás a meditáció alapjairól. Olvasmányos és hasznos könyv, amely nem csak a meditáció gyakorlatával ismerteti meg a kezdő jógázót, hanem filozófiájával és pszichológiájával is.

Eloszlatja a jógával és meditációval kapcsolatos gyakori félreértéseket, segít a megfelelő ülés, légzés relaxáció elsajátításában.

  • “Tömör és tiszta összefoglalója a meditáció filozófiájának, alapelveinek és technikáinak.” — New Age Journal
  • “A piacon elérhető legolvasmányosabb és legérthetőbb bevezető a meditáció művészetébe. Ugyanannyira gyakorlati, mint amennyire beszámol a meditáció filozófiájáról és pszichológiájáról is.” — Bulletin of the Yoga Research Center

Emotion to Enlightenment

Ez nem egy Segíts önmagadon! típusú könyv az érzelmekről. A szerző, Szvámi Ráma egyike a Földön járt nagy mestereknek, aki tudta az utat az igaz öröm és béke felé. Keleti és Nyugati pszichoterápia

Úgy érezhetjük, közvetlenül hozzánk beszél, amikor leírja, miken megyünk keresztül mint emberek és hogy hogyan kormányozzuk belső életünket.

Kelet és Nyugat pszichoterápiája

“… egyedülálló és kiváló könyv, … összekapcsolja a Kelet kifinomult pszichológiáját és a nyugati pszichoterápiás gyakorlatot. ” — International Psychologist

Az egész ember gyógyítása

Az egész ember gyógyítása - A jóga pszichoterápia alkalmazásaA jóga egy hatalmas tudomány. A jóga terápia leírása komplett enciklopédiákat tölthetne meg. Ez a könyv használható eszközöket nyújt saját és mások pszicho-spirituális utazásához, annak egyes lépéseihez.

Viselkedéses, kognitív és testorientált megközelítés, kliens-terapeuta kapcsolat, kollektív tudattalan, csakrák és pszichológiai modellek, a pszichoterápia spirituális aspektusai.