J&P Program

Napüdvözlet gyakorlás

Napüdvözlet gyakorlás! – 54 Napüdvözlet elvégzése közösen 2014. június 7.-én 10.00-12.00-ig a Harappa jógastúdióban (1147 Bp, Telepes utca 68. )

108 54 NAPÜDVÖZLET MEGÁLLÁS NÉLKÜL?

A legtöbb ember, még a jógázók is tágra nyílt szemmel válaszolják:

NA NEEE! PEDIG DE!!!

Egy átlagos jógázó is aránylag könnyen el tudja végezni a 108 gyakorlatot, így az 54 sima ügy.

Emlékezz csak, a jóga nem gyakorlat. Nem fárasztja le a tested, hanem épp ellenkezőleg, energetizálja. Nem csak a tested, de az elmét is. Teljes tudatossággal végezve egyre több prána (életenergia) jut a rendszerbe.

Ráadásul az 54 kör elvégzésének a legnagyobb akadálya nem a test, hanem a fej.

Hogyan hat a napüdvözlet?

Ez a dinamikus gyakorlatsor 12 asanat tartalmaz olyan sorrendben, amely szisztematikusan átmozgatja az egész testet és a belső szerveket, az egész rendszert  – az idegpályákat, a keringést, a hormonokat, emésztő rendszert, légzést és vérkeringést.

Mind a 12 testhelyzet egy speciális izomcsoportot dolgoz meg úgy, hogy az egyik izomcsoportot megfeszíti, közben egyidejűleg a másikat lazítja. Ez biztosítja azt, hogy az adott gyakorlatban megfeszített izomcsoport a következő pozícióban már ellazul vagy nyújtva van. Ez kondicionálja az izmokat és biztosítja a fájdalom és fáradásmentes gyakorlást.

Hogyan álljak neki a gyakorlásnak?

Először érdemes kis ismétlésszámmal, például 6 vagy 12 sorozattal kezdeni, ami segítségével a tested rugalmasságot nyer és megerősödik. Ez életkortól és kondíciótól is függ. Majd naponta egy vagy kettő kört adj hozzá a gyakorlásodhoz.

Hogyan számoljam a köröket?

54 követ vagy gombot felosztunk 9 csoportra, amelyek egyenként 6 darabot tartalmaznak. Minden elvégzett napüdvözlet után egyet odébb tolunk.

Lehet pihenni közben?

Igen,  bármikor elfáradsz pihenhetsz kisgyermek pózban. Figyelj oda magadra és ha úgy érzed, pihenj meg. Amikor készen állsz a folytatásra, akkor told fel magad lefele néző kutya pózba és onnan folytasd tovább a gyakorlatsort.

Mennyi ideig tart?

A 108 napüdvözlet végrehajtása kb. egy órát vesz igénybe, 54 teljes köré kb. fél óráig tart.

Tudtad?

Minden mozdulat mellé egy-egy mantra is illeszthető? Rövid, vagy hosszú mantrák, amelyek a nap különböző aspektusai előtti tisztelgést, vagy arra való ráhangolódást fejeznek ki.

Miért épp 108? És mi miért a felét, 54-et végzünk?

A 108-as szám rendkívül nagy jelentőséggel bír a védikus kultúrában, 108 szem van a hinduk imafüzérén és az Upanisadok száma is ugyanennyi. Ezen kedvező szám és a Nap között mindig is szoros kapcsolatot feltételeztek, hiszen a Nap átmérője épp 108-szorosa Földének, illetve a két égitest között távolság a Nap átmérőjének 108-szorosa.

Azért 54-et, vagyis pontosan a 108 felét végezzük első alkalommal, hogy bárki képes legyen elvégezni sikerélménnyel a gyakorlást. A következő találkozónkon fogjuk a teljes 108 kört megcsinálni.

Mitől olyan különleges a Napüdvözlet?

Mert ez egy komplett, teljes gyakorlat, a fordított testhelyzet, az oldalra hajlás és a csavarás kivételével minden benne van a jóga tudástárából. Komplett, teljes gyakorlat. Ebben a gyakorlatban megtapasztalhatod, hogy testtel végzett munka mozgás-meditációvá válik, amikor mozgás közben tökéletesen lecsendesedik az elme.

A tested olyan, mint egy több edényből álló szerkezet, mindegyiknek van egy alsóbb edénye, eldugott rekesze. Ezekben az edényekben folyadék van, amelyeket ha mozgatsz, belsejükben a folyadék ide-oda áramlik, feltöltöd vele az edényeket és kiüríted. Az edény te magad vagy, a testi és a finomabb, szubtilis rétegeiddel együtt, amit pedig fel-alá töltögetsz, az energia. A napüdvözlet gyakorlatai nemcsak testi szinten hatnak, jól átmozgatják és nyújtják az izmaid, hanem leginkább az energiaáramlást befolyásolják. Velük töltöd fel és engeded le az energiád. Mindehhez tedd még hozzá a légzést, amivel egybekötve végzed a mozdulatsort. A légzés mozgatja a tested, a légzés hordozza a pránikus energiát. A légzés az elmével is kapcsolatban áll, ha áramlik a légzés, áramlik a pránikus energia, velük együtt áramlik az elme. Így válik meditációvá a mozdulatsor.

Napüdvözlet gyakorlás – Részletek

  • Időpont: 2014. június 7. 10.00-12.00
  • Helyszín: Harappa jógastúdió (1147 Bp, Telepes utca 68. )
  • Részvételi díj: mindenkori óradíj (1700 Ft), bérleteseknek a bérletes óradíj
  • www.harappajoga.hu

Szeretettel várunk: Nagy Anikó és Kozák Krisztina

Napüdvözlet gyakorlás
Napüdvözlet gyakorlás