J&P Program

Gyógyító metaforák

Gyógyító metaforák - online pszichológiai tanácsadás

A metafora összekötő híd tudatos és tudattalan tartalmaink között. Ezt a hidat használhatjuk arra, hogy tudattalanunkban lakozó traumákat, megoldatlan konfliktusokat, feszítő érzelmeket elengedjük, és békében élhessünk önmagunkkal. 

Egy teljesen non-direktív folyamatban jobban megérthetjük működésünket saját metaforáink által, és megváltoztathatjuk azokat a mintázatokat, amelyek akár évek óta ugyanazokkal a testi, érzelmi tünetekkel jelzik ottlétüket.

Metafora mágia

Legtöbb metaforánk annyira ismerős, hogy észre sem vesszük: közeledik a határidő, körbe-körbe járunk, őrületbe kerget minket valaki, szabadjára engedjük a dühünket, felforr az agyvizünk.

A metaforák gazdagíthatják, gyógyíthatják, átalakítják életünket. Hogy mitől ennyire univerzálisak? Formák adnak annak, ami egyébként ismeretlen avagy a rejtett előttünk, ráadásul mindezt emlékezetes, megfogható formában teszik.

A görög metaphora szó jelentése: átvisz. Azáltal, hogy a metafora valamilyen tapasztalatot egy másik – általában jóval kézzelfoghatóbb – segítségével magyaráz, nem csak leírja, de korlátozza is azt. A metaforák lehetnek kreativitásunk forrásai, de lehetnek saját magunk által kreált börtönök is.

Ha a fogalmi gondolkodásunkat leíró metaforák, vagy azok szerveződése megváltozik, akkor az befolyásolni fogja észlelésünket gondolkodásunkat, érzelmeinket, és viselkedésünket. Saját valóságunkat leképező Metafora Térkép segítségével új információkra teszünk szert, amelyeket felfedezve, értékelve, kibontva valós változásokat generálhatunk életünkben.

David J. Grove – Metafora Terápia

David Grove egy új-zélandi pszichoterapeuta volt, aki saját maga által kifejlesztett pszichoterápiás módszereit több mint 40.000 terapeutának tanította meg az USA-ban, Angliában, Írországban, Ausztráliában és hazájában. A szelíd zseninek is becézett David egész életét terápiás módszerek kialakításának szentelte, egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig.

Tiszta Nyelv (Clean Language)

A David által, súlyos traumák feldolgozására kidolgozott pszichoterápiás nyelv azóta már teret hódított az oktatásban, üzleti életben, coaching-ban is. A terapeuta vagy coach által használt tiszta kérdések teszik lehetővé, hogy a kliens csak a saját érzéseivel, gondolataival dolgozzon és a segítő interpretációja, elképzelései ebbe a folyamatba a legkisebb mértékben se avatkozzanak be. Többek között ez a Tiszta Nyelv teszi lehetővé, hogy saját belső teréből nyerjen a kliens információt, hogy átdolgozza magát elakadt érzésein, kiutat találjon a káoszból, szabadnak és energiával telinek érezhesse magát.

Metafora terápia

Metaforáink segítségével hosszú hónapok, évek vagy évtizedek óta hurcolt problémáinkkal békülhetünk meg, réges-régi kérdéseinkre kaphatunk választ, és integrálhatjuk üzeneteiket mindennapi életünkbe. Használd fel a saját metaforáidban rejlő bölcsességet! Gyere el egy Tiszta kommunikáció képzésre, és sajátítsd el az alapokat!

Partnerek