J&P Program

Düh, szégyen és bűntudat

Düh, bűntudat, szégyen

A düh, a szégyen és a bűntudat megoldatlan érzelmek mérgező maradványai, melyek újra és újra történő átélése pszichoszomatikus tünetekhez és diszfunkcionális kapcsolatokhoz vezet. Lágyan és szelíden, akár a valamikor emlékek felidézése nélkül gyógyíthatóak és nyerhetjük vissza energiáinkat ezen ártalmas érzelmektől.

Ezek a negatív érzelmek fiatalkori tapasztalatok őskövületeként hevernek megoldatlanul tudattalanunkban, és fejtik ki pszichológiai hatásukat. A düh, a szégyen és a bűntudat a múltban gyökereznek és ahhoz a gyermekhez tartoznak, aki mindezeket átélte. Amikor ezek az érzelmek átveszik az uralmat a felnőtt testében, diszfunkcionális mintázatok jelennek meg, a felnőtt pedig nem tudja kontrollálni és nem is érti megjelenésüket.

düh, a szégyen és a bűntudat gyógyulása során ezeket az érzelmeket nem vesszük el a felnőttől, hanem abban a korban oldjuk meg, amikor először felmerültek. E negatív érzelmek feldolgozása azt jelenti, hogy a korábban ezek fenntartására szolgáló energia felszabadul, új utakat talál. Az új erőforrások felszabadítóak a felnőtt számára, új lehetőségeket és utakat nyit meg.

Érzelmek és metaforák

düh, a szégyen és a bűntudat gyógyulása során nem feltétlenül kell felidézni a valamikori fájdalmas emléket. Elképzelhető, hogy nincs is szavakba foglalható emlék, csak a testünk őrzi a maradványokat. Ezeket az érzelmeket metaforák segítségével oldjuk fel, amelyek mintegy sűrítve tartalmazzák az összes előfordulást. Ezek a tudattalanból felmerülő képek precízek és történelmileg pontosak, nem úgy mint a nyelv, amivel úton-útfélen elvész valami, amikor megpróbáljuk érzéseinket kifejezni.

A gyógyulás folyamatában végig Tiszta Nyelvet használunk, hogy a lehető legkevésbé befolyásoljuk a valamikori emlékek maradványait.

Egy kliensem számára a szégyen mint fekete üresség jelent meg a szívében, ami a gyermekkori kirekesztés eredményeképp raktározódott el a testében. Ezek a képek, metaforák mindenki számára különbözőek, és szomatikusan, a testben tárolódva hordozzák az összes információt, amire a gyógyuláshoz szükség van.

Düh, a szégyen és a bűntudat feloldása

düh, a szégyen és a bűntudat gyógyulása kevésbé mély sérülések esetén akár néhány alkalom alatt megtörténhet. A metaforák – saját tudattalanunk bölcsessége – segít felszabadítani az energiát, csak a megfelelő kérdéseket kell föltenni.

Ha szeretnéd kipróbálni, Neked is tudnak-e segíteni a Tiszta Kérdések és a segítségükkel felmerülő metaforák, foglalj egy konzultációs időpontot, hogy meg tudjuk beszélni: mi lehet számodra a leghasznosabb! Tamás Kata budapesti pszichológus oldala