Bevezetés a jóga gyakorlásába

Bevezetés a jóga gyakorlásába

A jóga az önismeret egy útja. A jóga gyakorlás nem aerobik: nem arról szól, hogy mennyire tudsz lehajolni vagy kinyújtózni. A jóga gyakorlása arról szól, hogyan tudjunk megismerni saját belső valónkat, így például gyakorlás közben a másokkal való összehasonlítás teljesen értelmetlen.

A jóga gyakorlás alapelve

A jóga legfontosabb alapelve az AHIMSZÁ, a nem-ártás magunknak vagy másoknak. Megtanulunk megbízni saját testünkben, lélegzetünkben, megismerjük és feltérképezzük saját határainkat. Ha légzésünk rendszertelenné válik, valószínűleg túl messzire mentünk a gyakorlásban. Ilyenkor visszább veszünk az adott gyakorlat intenzitásából. A testünket barátságosan, szeretettel, elismeréssel kezeljük, és igyekszünk nagyon gyöngédek lenni.

Jóga gyakorlás – mire figyelünk még?

  • Figyelünk a természetes légáramlásra, amelyben nincsenek ugrások, megállások, hallható hang. Ez segít abban, hogy ne sérüljünk meg, így tudunk vigyázni magunkra.
  • Üres gyomorral gyakorlunk, minimum 2, de inkább 3 órával evés után.
  • Menstruáció idején, magas vérnyomás és szívproblémák esetén nem végzünk fordított gyakorlatokat, vagyis ahol a csípőnk feljebb van, mint a fejünk.
  • Deréktáji problémák esetén különösen fontos, hogy hallgass a testedre. Ha fájdalmat érzel, feküdj a hátadra, térdeidet húzd a mellkasodra, állad legyen behúzva, vállak és keresztcsont a talajon. Így pihenj.
  • A várandósság időtartalma alatt nem végzünk hátrahajlást, felfelé nyújtózást, fordított tartást, csípőkörzést, gerinccsavarást. Az ízületi és mirigygyakorlatok kiválóak ilyenkor és a legfontosabb: HALLGASS a testedre! Lazítsd arcizmaidat, ez segít lazítani a csípő izmait is. Gyakorold a rekeszizomlégzést, ez javítja a magzat vérellátását.