BlogJ&P Program

A tudattalan anyanyelve

Egy egyszerű technika, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülhetsz a tudatalatti folyamatokkal és felszabadíthatod kreatív energiáidat!

Míg a tudatos és tudatelőttes folyamatokat a realitáselv irányítja, addig a tudattalan folyamatokban bármi megtörténhet. Ugyanúgy, mint az álomban vagy a nappali álmodozásban, ezeket az elsődleges folyamatokat a sűrítés, eltolás, dramatizálás, a realitás megszűnése, – és ami a legfontosabb – a képekbe való áttevés jellemzi. A tudattalan folyamatok anyanyelve tehát a kép. 

A kép jelentősége

Már Freud felismerte, hogy a páciensei képek formájában közölnek dolgokat – valójában a szabad asszociációra való felhívásában is képeket kért: „Képzelje el, hogy Ön egy utazó, aki vonaton ül, és egy belső személynek meséli, hogyan változik a kilátás.” Margaret Naumburg, a pszichoanalitikus művészetterápia kidolgozója szívesen idézte: „Az álmot túlnyomórészt képekben éljük meg. Az álom elmesélésének nehézségei részben onnét jönnek, hogy képet szóba kell átfordítani. Le tudnám rajzolni, de nem tudom, hogyan beszéljek róla.

Azóta már számos pszichoterápiás rendszer dolgozik vizualizációval, belső képekkel, például a Katatím Imagináció (KIP), Gestalt terápia vagy a Simonton tréning.

Szorongás, agresszió, tünetek

A lelki egyensúlyt veszélyeztető szorongás és agresszió elhárítására az én elhárító mechanizmusokat használ, amelyek mindig tudattalanul működnek és az elsődleges folyamatok keretében őrzik az én épségét. A növekvő szorongás regressziót (korábbi fejlődési fokra való visszacsúszást) eredményez, melynek során primitívebb, már gátlás alá került hárítási módok is felszabadulnak, csatasorba állnak. Támaszkereső, megkapaszkodó munkamódok kerülnek előtérbe, s ha ez még mindig kevés a szorongás csökkentéséhez, a túlhajtott hárító mechanizmusok mentén, a szabadon lebegő szorongás tünetekké formálódik.

Nagyon fontos tehát, hogy a tudattalan, elsődleges folyamatok, képek szintjén végezzünk önismereti munkát, hiszen végső soron ezek okozzák tüneteinket.

A tudattalan kreatív energiái

A tudattalan elme hatalmas tárháza mélyben rejlő kreatív energiáinknak. A képekkel való munka során ezeket a kreatív energiákat használjuk fel mindennapi életünk megkönnyítésére.

A tudattalan nyelve

A tudattalan képeinek előhívására szolgál a Tiszta Nyelv, mely mindössze 12 kérdéssel dolgozik. A David J. Grove pszichoterapeuta által kifejlesztett Tiszta Nyelvet használva a lehetőségek páratlan garmadájához jutunk olyan problémák megoldására, amelyek hónapok vagy évek óta gyötörnek minket. A szégyen, düh, bűntudat, traumatikus emlékek (pl szexuális abúzus) mind feldolgozhatóvá válnak anélkül, hogy retraumatizálódás következne be. A tünetek ugyanis be vannak csomagolva a képekbe, így nem terhelnek meg a történtek újbóli felidézésével.

Néhány a 12 Tiszta kérdés közül

  • És milyen … az … ?
  • Még valami …-ről?
  • És hol van …?
  • És mihez hasonlít … ?
  • Van kapcsolat … és … között?
  • És amikor …, mi történik …-vel?

A … helyén mindig a beszélő szavainak szó szerinti visszaismétlése történik. Így olvasva, és legtöbbször az első gyakorlások alkalmával is a kérdésfeltevés furcsán hangzik, nem tűnik értelmesnek. A válaszoló azonban szinte kivirágzik, megnyílik, feltárul előttünk. És ami a lényeg: ezeket az “ultra-nyitott kérdések”-et használva felfoghatatlanul több lehetőséget kapunk egy probléma megoldására a tudattalantól, mint az egyszerű nyitott kérdésekkel.

A tudattalan kiaknázása – Gyakorlat

Keress egy partnert, aki nyitott erre a gyakorlásra (összesen körülbelül 10 percet vesz igénybe). A feladat az, hogy 4 kérdést kell feltenni egymásnak, ebben a sorrendben, mindegyiket egyszer, beleszőve a válaszoló szó szerinti feleleteit a kérdésekbe:

  1. Mit szeretnél?
  2. Milyen … az a …?
  3. Hol van …?
  4. Még valami …-ről?

Példa gyakorlás

Egy tréningen zajlott az alábbi beszélgetés Kérdező és Válaszoló között:

K: Mit szeretnél?
V: Meg szeretném találni a saját utamat (és a kezével maga előtt mutatja az utat).
K: Milyen út az az út?
V: Valahogy olyan ellenállhatatlan (és kimutat a jobb oldalára).
K: Hol az az ellenállhatatlan út?
V: (Döbbenet ül ki a résztvevő arcára, amint észreveszi, hogy két út van: egy előtte és egy másik, ellenállhatatlan). Uhh. Itt (és kimutat oldalra).
K: Még valami erről az útról?
V: … Nem abban az irányban van, amerre épp megyek (és ott áll megdermedve, két keze két különböző irányban, miközben láthatóan rengeteg dolog zajlik benne).

Mindössze négy Tiszta Kérdés megoldotta azt a dilemmáját, amin hónapok óta rágódott… Érdemes kipróbálni!!

Ha nem találsz magadnak partnert, vagy van kedved mélyebben megérteni, hogyan segíthetsz magadnak és másoknak, hogyan beszélheted a tudatalatti nyelvét, eljöhetsz a legközelebbi 3 alkalmas tréningre is:

  1. 2014. szeptember 21. 14.00-18.00. – Meghallgatás

Demonstrációk, elméleti alapok, önismereti és páros gyakorlatok, 6 Tiszta Kérdés elsajátítása, házi feladat, kérdések és válaszok.

  2. 2014. október 5. 14.00-18.00. – Megértés

A tudattalan anyanyelve, a metaforák mint a gondolkodás építőelemei, kognitív nyelvészet. Gyakorlás, házi feladatok, kérdések és válaszok.

  3. 2014. október 19. 14.00-18.00. – Megszólalás

A 12 Tiszta Kérdés gyakorlása párokban és csoportban, önismereti utazás, Tiszta Visszajelzés modelljének elsajátítása és gyakorlása, kérdések és válaszok, lezárás.

További információk a tanfolyamról

Egy korábbi tréning csoportképe
Egy korábbi tréning csoportképe

IDŐ – 2014. szeptember 21., október 5. és 19., vasárnap 14:00 és 18:00 között.
HELY – Hattyú Szellemi Központ, Budapest, II. ker., Vérhalom tér 5.
TRÉNERTamás Katalin MBA, kommunikációs tanácsadó
INFO – További információk a módszerről – Tiszta Kommunikáció
DÍJ – A teljes Tiszta Kommunikáció Tréning díja 30.000 Ft/fő. Érdemes hozni magaddal valakit, akivel ott helyben gyakorolhatjátok is a Tiszta Kommunikációt. Ha ketten jöttök, akkor 25.000 Ft/fő a három alkalmas tréning. Az összegről ÁFA mentes számlát tudok kiállítani.
REGISZTRÁCIÓ – A tréninget minimum 6, maximum 14 érdeklődővel tartom meg. Amennyiben szeretnél jönni, kérlek jelezd nekem emailben a telefonszámod feltüntetésével: info KUKAC tiszta-kommunikacio.hu. A regisztráció a Kata Bt. nevére befizetett 15.000 Ft/fő előleggel válik teljessé a Tiszavasvári Takarékszövetkezet 68700054-10509483 számú számlájára. Az előleg összege visszajár, ha a tréning valamilyen oknál fogva nem lesz megtartva. Az előleg befizetésének határideje a 2014. szeptember 18.
BÁRMI – Ha bármi kérdésed lenne, ezen a telefonszámon tudsz érdeklődni: 30/364-0-364.

A tudattalan anyanyelve
A tudattalan anyanyelve