Blog

A Relaxáció és egy relaxációs gyakorlat

A relaxációs és egy relaxációs gyakorlat

A relaxáció a jógában és a pszichológiában is bevett gyakorlat a stressz, a testi és mentális feszültségek oldására. E cikkben írok mindkét használati módjáról és ha úgy érzed, rögtön relaxálhatsz is egyet a hangfelvétel segítségével.

A stressz, az állandóan feszültségben és aktivitásban lévő izmok sok energiát használnak el, amelyet egyébként más módon is tudnánk használni. A relaxáció lágy, szelíd, ám hatékony módszere segít jobban benne lenni a létezésben és ezzel kevésbé benne lenni az aktivitásban, amiben nap-mint-nap éljük életünket. Ha elengedjük a test (izmok) és lélek (elme) állandó aktivitását, akkor sokkal inkább képesek leszünk használni azokat, amikor valóban szükségünk van az aktivitásukra. A tudatos relaxáció arra tanít meg, hogy érzékenyebbek, ellenállóbak és rugalmasabbak legyünk a környezet kihívásai kapcsán és valóban csak arra reagáljunk, amire szükséges.

Relaxáció a pszichológiában

A relaxáció a pszichológiában egy olyan állapot, amikor félelemből, szorongásból, vagy dühből eredő aktivitás nem mutatkozik, alacsony az arousal szint. Az agy elülső lebenyéből származó enyhe extatikus érzés kiváltásában az agykéreg (cortex cerebri) elülső és hátulsó régiója is részt vesz. A pszichológiában alkalmazott eljárások a relaxáció elérésére magukban foglalják az autogén tréninget, a progresszív relaxációt, esetenként a meditációt. A relaxált állapot segít megküzdeni a stresszel, a szimpatikus idegrendszer “üss vagy fuss” reakciójával, ami hosszabb távon negatív hatással van egészségünkre.

Relaxáció a mindennapokban

Amikor el akarunk lazítani, ki akarunk kapcsolni, gyakran teszünk be valami zenét, jövünk össze a barátainkkal vagy ülünk le a TV elé. Az önismeret útján haladva esetleg zenére meditálunk vagy épp vezetett meditációt végzünk. Ezek a technikák elterelik a figyelmet a testben és elmében zajló folyamatoktól és nagyon hasznosak – egy bizonyos mértékig.

Ha sikerül elsajátítanunk a belső figyelem, a saját elménkkel és testünkkel való együttlét egy intim módját, akkor még mélyebbre mehetünk. Nem szükséges elterelnünk a figyelmünket a bennünk zajló, zavaró folyamatokról. A testrészeinkkel, légzésünkkel, az elménkkel való együttlét hatékonyan fogja ellazítani, feszültségmentessé tenni létezésünknek ezeket az aspektusait.

Hogyan relaxáljunk?

Egy kényelmes testhelyzetben történő relaxáció önmagában is rendkívüli eredményeket tud produkálni. Ha azonban testgyakorlás, némi nyújtás, esetleg a jógaóra végén végezzük, még komolyabb hatást tudunk elérni. A jógában a relaxált állapotot úgy tekintik, ami mellékhatásaként jelentkezik ennek a belső, intim együttlétnek saját magunkkal. A folyamat maga pedig az önmagunkkal (és ezáltal másokkal) való kapcsolat erősödése, mélyülése minden szinten.

Ez a fajta relaxáció nem autohipnózis, nem önszuggesztió, hanem annak felfedezése, ami itt és most adott számunkra. Nem képzelünk el olyasvalamit, ami nincs ott, hanem belsőnkre fókuszálva saját magunk megismerésében létezünk.

A relaxáció két kulcsa

A relaxációnak két kulcsa van. Az egyik a figyelem, a másik pedig a légzés.

  1. Saját magunk bizonyos aspektusainak figyelmünkbe helyezése
  2. Légzéstudatosság.

Ezzel a két folyamattal dolgozva a test és elme relaxációja mintegy automatikusan, önmagától bekövetkezik.

Az elme nyugtalan

Amikor elkezdünk meditálni, relaxálni, legtöbben azt fedezzük fel, hogy az elménk gyakorlatilag meg sem áll. Emlékek, teendők, érzelmek jönnek-mennek – az elme mindig foglalkozik valamivel. Ha azt mondjuk neki, hogy nyugodjon meg, még jobban fog szárnyalni. Ha tudunk neki olyan aktivitást biztosítani, ami az “itt és most”-tal foglalkozik, azzal, ami bennünk adott, akkor szép lassan megnyugszik. Ilyen például a figyelmünk mozgatása egyes testrészeink között, együtt azzal, hogy elfogadjuk: elménk nyugtalan. Amennyiben gyakorlás közben az egyes testrészeink közötti mozgás közben az elme elkalandozik, vegyük gyorsabbra az iramot: az egyes testrészek figyelmi fókuszba vonása közötti idő legyen tehát rövidebb. A lassulás később önmagától bekövetkezik.

  • Az elme és a test feszültségeinek feloldására nagyon hatásos lehet a két perces meditáció.
  • Ha ennél több időd van, próbáld ki az alábbi a 13 perces relaxációs gyakorlatot.
  • Ha igazán mélyen, relaxált állapotban szeretnél problémát megoldani, nézd meg ezt: Tiszta Kommunikáció
  • Ha érdekel a zene, a hangok és a meditáció gyógyító hatásának kombinálása, kattints ide: meditációs zene, hangmeditáció

Relaxációs gyakorlat

Az alábbi 13 perces relaxációs gyakorlatot akár most azonnal is kipróbálhatod, és megfigyelheted, milyen hatással van rád.

A relaxációs gyakorlatban ötvöződik a Himalájai Jóga Tradícióban elsajátított jóga nidra gyakorlásom és Judith Blackstone transzperszonális pszichoterapeuta nonduális relaxációs folyamata.

Relaxáció források

  • Judith Blackstone, transzperszonális pszichoterapeuta – https://www.realizationcenter.com/ – A relaxációs gyakorlat alapjait az ő könyvében olvasott “Realization Process” adta, amit kicsit átalakítottam.
  • Swami Jnaneshvara Bharati, beavatott jógamester – https://www.swamij.com/relaxation.htm – A jóga nidra és a relaxáció elméletéről sok hasznos írás van SwamiJ weboldalán