Blog

A lehengerlő interjú titka két percben

A tökéletes interjú titka

Gondoltad volna, hogy egy sikeres interjúnak vagy előadásnak több köze lehet a jógához, mint ahhoz, hogy mennyire vagy felkészült?

Mindannyian ismerjük a testbeszéd fontosságát és hogy hogyan születik meg valakiről az ítéletünk a találkozás első két másodpercében. Ez a tudás oda vezethet, hogy egy fontos beszélgetés, interjú, prezentáció vagy előadás előtti utolsó perceket azzal töltjük, hogyan áll a hajunk, biztosan emlékszünk-e arra a számra a 16.oldalon, vagy épp leellenőrizzük a gombjainkat.

A testtartás a titok!

Egy Harvard és Columbia egyetemi kutatás szerint másképp lenne érdemes megközelítenünk a dolgot. A jól teljesített interjú vagy előadás titka ugyanis nem a tökéletes önéletrajz vagy a sokszor elpróbált szöveg! Egyszerűen a testtartás!

Így van. A pózaink, vagyis hogy hogyan tartjuk magunkat egy adott helyzetben jelentős hatással van önbizalmunkra, karizmánkra és arra, hogy az emberek hogyan érzékelnek minket. Hallgasd meg Amy Cuddy szociálpszichológus előadását a TED-en, mik a két perces pózok, amelyek hozzásegítenek a sikerhez.

A főemlősök mindegyikénél megfigyelhető hatalmi pózok felvétele együtt jár a tesztoszteron szint növekedésével és a kortizol szint csökkenésével. Az ilyen arányú homrnoháztartással rendelkező embereket is “született vezetők”-nek érezzük. Cuddy kísréletében 42 résztvevővel dolgozott, mérte tesztoszteron és kortizol szintjüket, valamint különböző testtartásokat vetetett fel velük.

Mit jelent ez Neked?

Az interjú, prezentáció vagy előadás ideje alatt nem kell erőt sugárzó pozíciót felvennünk. Cuddy mérései szerint egy ilyen pozitúra felvételének hatásai 15-30 percig is kitartanak. Mi tehát a teendő?

Előadás vagy prezentáció előtt

Néhány perccel kezdés előtt vonulj el a mosdóba és kezdd el a pózolást. Állj nagy terpeszben és V alakban emeld kezeidet a fejed fölé. GOndolj arra, hogy kiterjedsz, nősz, nagyobb leszel. Két percig maradj így.
Ha a saját irodádban vagy, kipróbálhatod az asztalra kinyújtva feltett láb, karok összefűzve a fej mögött pozíciót is. Ha közelebb érzed magadhoz, alkalmazd a “Csodanő” tartást: állj terpeszben és tedd csípőre a kezed. Ezeket is két percig tartsd ki.

A tökéletes interjú titka két percben
A tökéletes interjú titka két percben

Az interjú vagy prezi alatt

Próbáld meg megtartani a két perc alatt elért változásokat magadban. Ha ülsz, tartsd nyitva a mellkasod és a karjaidat helyezd a karfára. Kerüld a karok keresztezését vagy az öledbe ejtésüket. Ne érintsd meg az arcodat, a hajadat vagy a nyakadat, amik az erőtlenség klasszikus jelképeinek számítanak. Ha állsz, próbálj meg nagyobb helyet elfoglalni, például tartsd az egyik karodat a táblán, vagy pihentesd az asztalon.